Guvernul islandez a inaintat pe 25 mai o propunere parlamentului, in care cere autorizatia de a incepe negocieri de aderare cu Uniunea Europeana. Analistii spun ca negocierile de aderare ar putea fi incheiate in 12 luni.

Foto: therightperspective.org

Un purtator de cuvant al cabinetului primului ministru a declarat pentru Reuters ca prima runda de dezbateri asupra propunerii va avea loc, probabil, saptamana aceasta si, daca este sustinut de majoritate, asa cum este asteptat, cererea de aderare ar putea fi trimisa inca din luna iulie.

Primul ministru Johanna Sigurdardottir a spus la un moment dat in parlament ca Islanda se poate astepta la si mai multe consecinte negative ale crizei care a devastat insula anul trecut si care i-a determinat pe multi islandezi sa se gandeasca la aderare ca o forma de protectie.

Sigurdardottir a spus ca Islanda trebuie sa contracareze un deficit de 1,34 miliarde de dolari pana in 2013. Dar, chiar daca economia creste asa cum se spera de la sfarsitul lui 2010, deficitul va fi doar redus.

"Avem doar cateva alegeri rele de facut. Aceasta este o sarcina care va afecta pe toata lumea si acestea sunt, fara indoiala, cele mai grele alegeri pe care va trebui sa le fac in cariera mea politica," a spus ea.

Avertizarea economica vine intr-un moment in care social-democratii lui Sigurdardottir incearca sa ii convinga pe partenerii de coalitie de la partidul Verde sa sprijine planul de aderare la UE sau sa nu se opuna.

"Althing-ul [parlamentul] hotaraste sa imputerniceasca guvernul sa depuna o cerere de aderare la Uniunea Europeana si ca, in urma negocierilor cu Uniunea, sa convoace un referendum national in privinta tratatului de aderare," se arrata in propunere.

Dezastru economic

Sprijinul pentru negocierile de aderare si, in cele din urma pentru adoptarea Euro, a crescut Islanda de la declansarea dezastrului economic declansat dupa ce toate bancile islandeze s-au prabusit sub povara datoriilor masive.

Ministrul de finante  (lider al Verzilor) Steingrimur Sigfusson a spus ca nu se va opune propunerii si media Islandeze au speculat ca jumatate din partid va vota pentru.

Dupa ce va primi unda verde din partea UE, lucru care s-ar putea in cativa ani sau chiar mai repede, Islanda va organiza un referendum. Sondajele arata ca populatia este polarizata egal in privinta aderarii.

Cei care sunt de acord cu aderarea spun ca aceasta va aduce stabilitate economica si va reasigura investitorii straini. Pe de alta parte puternicul lobby al industriei pescuitului are rezerve. Aderarea ar insemna conformarea la regulile UE in materie de pescuit si control al apelor. Oficialii islandezi spun ca ar putea cauta flexibilitate din partea Bruxelles-ului, mai ales ca apele sale teritoriale nu se invecineaza cu cele ale statelor actuale ale UE.

Islanda are sanse sa inceapa anul acesta negocierile, cu toate ca nu va adera inaintea Croatiei, a spus comisarul pentru extindere Olli Rehn pe 15 mai. "Este destul de clar ca al 28-ulea stat membru va fi Croatia."

Chiar si in cazul "posibilitatii teoretice" in care Islanda accelereaza si cele doua adera in aceeasi zi, Croatia va fi prima pentru ca tarile sunt primite in ordine alfabetica, a explicat Rehn.

EurActiv si Reuters

- Acest articol in engleza
- Acest articol in franceza
- Acest articol in germana